Zıt Anlamlı Kelimeler

Tutuklamak Kelimesinin Zıt-Karşıt Anlamlısı (TDK)



Tutuklamak Kelimesinin Zıt Anlamlısı nedir, Salıvermek Kelimesinin Zıt Anlamlısı nedir,Tutuklamak Kelimesinin Karşıt Anlamlısı nedir, Salıvermek Kelimesinin Karşıt Anlamlısı nedir,Tutuklamak nasıl yazılır tdk, Tutuklamak anlamı tdk, Salıvermek nedir,Salıvermek nasıl yazılır tdk, Salıvermek anlamı tdk, Salıvermek nedir,

Sizlere bu yazımızda –Tutuklamak– kelimesinin zıt-karşıt anlamlısı hakkında bilgi vereceğiz. 

Tutuklamak kelimesinin zıt (karşıt) anlamlısı Salıvermek

Türk Dil Kurumu’na göre Tutuklamak kelimesinin anlamı:

-i Kanun yoluyla hürriyeti kısıtlayarak bir yere kapatmak, tevkif etmek.

Türk Dil Kurumu’na göre Salıvermek kelimesinin anlamı:

1. -i Bırakmak, koyuvermek, serbest bırakmak:
      “Siz onları ben gelene kadar salıvermeyin lütfen, dedi.” – Ayşe Kulin

2. -i Altına etmek.

NOT : İki kelimenin (kökeni ne olursa olsun) anlamdaş, yakın anlamlı veya zıt anlamlı olabilmesi için aynı anlam özelliğini taşımaları gerekir.Zıt anlamlılık ile olumsuzluk birbiriyle karıştırılmamalıdır.

Zıt Anlam Nedir?

Birbiriyle çelişen özellikler barındıran yani anlam bakımından birbirinin karşıtı olan sözcüklere “Zıt Anlamlı Kelimeler” veya “Karşıt Anlamlı Kelimeler” denir.

–>Tüm kelimelerin zıt anlamlısı yoktur.

–>Eylemlerde de durum aynıdır. Bir eylemin olumsuzu o eylemin karşıtı sayılmaz.

salıvermek kelimesinin zıt anlamı, tutuklamak kelimesinin zıt anlamı, Zıt anlamlı Kelimeler

Tutuklamak kelimesinin zıt-karşıt anlamlısı “serbest bırakmak” olarak ifade edilir.

Tutuklamak, bir kişiyi yasal süreçler çerçevesinde özgürlüğünden mahrum bırakmak anlamına gelirken, serbest bırakmak ise aynı kişiyi tekrar özgürlüğüne kavuşturmak anlamına gelmektedir.

Bu iki kelime, hukuki bir sürecin iki farklı aşamasını temsil etmektedir. Tutuklama, genellikle bir suç şüphelisi olduğunda ve soruşturma veya mahkeme sürecinde tutuklu kalmak ifadesini içermektedir. Serbest bırakma ise, tutuklu olan bir kişinin soruşturma, yargılama veya cezasının tamamlanması durumlarında özgürlüğüne kavuşması anlamına gelir.

Tutuklama ve serbest bırakma kavramları, yasal bir sürecin adımlarını ifade ederken toplumun hukuki düzenine de işaret etmektedir. Bu kavramlar, bir kişinin suçlama, savunma, adli soruşturma ve yargılama gibi haklarını da içerir.

Özellikle adli süreçlerde tutuklama ve serbest bırakma kararları, delillerin, suç isnadının ağırlığı, kaçma veya delilleri yok etme gibi etkenlere göre verilir. Bu kararları adalet sistemi ve yasalar belirler. Tutuklamalar, ciddi suçlarda, kaçma riski olan durumlarda ve delil karartma şüphesi olan durumlarda sıklıkla uygulanırken, serbest bırakmalar kanıtların yetersiz olması, suçun niteliği veya hükümle birlikte verilen cezayle uyumlu hallerde gerçekleştirilir.

Sonuç olarak, tutuklamak ve serbest bırakmak kavramları, hukuki süreçlerde kişinin özgürlüğünü etkileyen adımları ifade ederken adalet sisteminin işleyişine ve suçlu ile suçsuzun ayırımına işaret etmektedir.

Bu yazıda tutuklamak kelimesinin zıt-karşıt anlamı olan “serbest bırakmak” üzerinde durduk. Tutuklama ve serbest bırakma, hukuki süreçlerdeki önemlerine dair bilgiler verdik. Bold taglarını kullanarak önemli noktaları işaretledik ve başlığı kalın yaparak dikkat çektik.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu