Zıt Anlamlı Kelimeler

İhtiyari Kelimesinin Zıt-Karşıt Anlamlısı (TDK)



İhtiyari Kelimesinin Zıt Anlamlısı nedir, Zorla Kelimesinin Zıt Anlamlısı nedir,İhtiyari Kelimesinin Karşıt Anlamlısı nedir, Zorla Kelimesinin Karşıt Anlamlısı nedir,İhtiyari nasıl yazılır tdk, İhtiyari anlamı tdk, Zorla nedir,Zorla nasıl yazılır tdk, Zorla anlamı tdk, Zorla nedir,

Sizlere bu yazımızda –İhtiyari– kelimesinin zıt-karşıt anlamlısı hakkında bilgi vereceğiz. 

İhtiyari kelimesinin zıt (karşıt) anlamlısı Zorla

Türk Dil Kurumu’na göre İhtiyari kelimesinin anlamı:

sıfat Seçimlik.

Türk Dil Kurumu’na göre Zorla kelimesinin anlamı:

1. zarf Zor kullanarak, cebren, zecren, metazori:
      “Ekrem’i zorla yatıştırıp bizim eve götürdüm.” – Ahmet Ümit

2. zarf İstemeyerek, isteksiz olarak, zoraki:
      “Adama beş lira verdik, zorla başımızdan savdık.” – Burhan Felek

NOT : İki kelimenin (kökeni ne olursa olsun) anlamdaş, yakın anlamlı veya zıt anlamlı olabilmesi için aynı anlam özelliğini taşımaları gerekir.Zıt anlamlılık ile olumsuzluk birbiriyle karıştırılmamalıdır.

Zıt Anlam Nedir?

Birbiriyle çelişen özellikler barındıran yani anlam bakımından birbirinin karşıtı olan sözcüklere “Zıt Anlamlı Kelimeler” veya “Karşıt Anlamlı Kelimeler” denir.

–>Tüm kelimelerin zıt anlamlısı yoktur.

–>Eylemlerde de durum aynıdır. Bir eylemin olumsuzu o eylemin karşıtı sayılmaz.

ihtiyari kelimesinin zıt anlamı, Zıt anlamlı Kelimeler, zorla kelimesinin zıt anlamı

İhtiyari kelimesi, TDK’ya göre isteğe bağlı, gönüllü ve istenmeyerek yapılan şeyleri ifade eder. Yani bir eylemin kişinin arzusu doğrultusunda gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini ifade eder.

İhtiyari kelimesinin zıt anlamlısı TDK’ya göre zorunlu, zoraki veya mecburi durumu ifade eden “gayriihtiyari” kelimesidir. Gayriihtiyari kelimesi, bir eylemin kişinin isteği dışında yapılması veya zorunlu durumlar sonucu gerçekleştirilmesini ifade eder.

Örneğin, bir kişinin tatillerde seyahat etmek için isteğe bağlı olarak yola çıkması durumunda bu seyahat “ihtiyari” olarak adlandırılabilir. Ancak aynı kişi iş seyahati nedeniyle zorunlu olarak yola çıkmak zorunda ise, bu seyahat “gayriihtiyari” olarak adlandırılabilir.

İhtiyari kelimesi Türk Dil Kurumu tarafından belirli bir önemli konumda değerlendirilmemiştir. Ancak kelimenin kullanılmasıyla birlikte yazıda vurgulanmak istenen kavramı daha net bir şekilde ifade edebiliriz.

Not: Bu ders anlatımı sadece örnek olarak verilmiştir. Gerçek bir ders anlatımında daha fazla detay, örnek ve açıklama gerekmektedir.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu