Zıt Anlamlı Kelimeler

Tövbekâr Kelimesinin Zıt-Karşıt Anlamlısı (TDK)



Tövbekâr Kelimesinin Zıt Anlamlısı nedir, Günahkâr Kelimesinin Zıt Anlamlısı nedir,Tövbekâr Kelimesinin Karşıt Anlamlısı nedir, Günahkâr Kelimesinin Karşıt Anlamlısı nedir,Tövbekâr nasıl yazılır tdk, Tövbekâr anlamı tdk, Günahkâr nedir,Günahkâr nasıl yazılır tdk, Günahkâr anlamı tdk, Günahkâr nedir,

Sizlere bu yazımızda –Tövbekâr– kelimesinin zıt-karşıt anlamlısı hakkında bilgi vereceğiz. 

Tövbekâr kelimesinin zıt (karşıt) anlamlısı Günahkâr

Türk Dil Kurumu’na göre Tövbekâr kelimesinin anlamı:

1. sıfat Günah sayılacak bir işten vazgeçmiş olan, bir daha yapmamaya karar vermiş olan (kimse).

2. sıfat Tövbeli.

Türk Dil Kurumu’na göre Günahkâr kelimesinin anlamı:

sıfat Günahlı:

      “Vakit vakit gözlerini kapayarak o herkesin / Ah ettiği sevda adlı günahkârı düşündün mü?” – Enis Behiç Koryürek

NOT : İki kelimenin (kökeni ne olursa olsun) anlamdaş, yakın anlamlı veya zıt anlamlı olabilmesi için aynı anlam özelliğini taşımaları gerekir.Zıt anlamlılık ile olumsuzluk birbiriyle karıştırılmamalıdır.

Zıt Anlam Nedir?

Birbiriyle çelişen özellikler barındıran yani anlam bakımından birbirinin karşıtı olan sözcüklere “Zıt Anlamlı Kelimeler” veya “Karşıt Anlamlı Kelimeler” denir.

–>Tüm kelimelerin zıt anlamlısı yoktur.

–>Eylemlerde de durum aynıdır. Bir eylemin olumsuzu o eylemin karşıtı sayılmaz.

Zıt anlamlı Kelimeler

Tövbekâr kelimesinin TDK’ya göre zıt-karşıt anlamlısı “nedametli”dir.

Tövbekâr kelimesi, bir işin veya davranışın yanlış olduğunu anlayan kişinin pişmanlık duyarak tekrar doğru olanı yapmaya yönelmesini ifade ederken; nedametli kelimesi ise, bir işin veya davranışın ardından duyulan pişmanlık ve üzüntüyü ifade eder.

İnsanlar zaman zaman hatalı veya yanlış kararlar verebilirler. Tövbekâr olmak, bu hataların farkına varmak ve pişmanlık duyarak bu hatalardan ders çıkarıp daha doğru bir yol izlemektir. İşte bu noktada nedametli kelimesi de devreye girer. Nedametli olmak, bir işin veya davranışın ardından derin bir pişmanlık duymak, yapılan hatalara üzülmektir.

Örneğin, bir öğrenci sınavda kopya çektiği için pişmanlık duyabilir. Bu noktada öğrencinin tövbekâr olması, kopya çekme hareketini yanlış olarak kabul etmesi ve bir daha asla kopya çekmemesi gerektiğini anlamasıdır. Aynı durumu nedametli bir öğrenci için düşünecek olursak, öğrenci kopya çektikten sonra derin bir pişmanlık ve üzüntü duyar, kopya çektiği için çok üzülür ve bu hatayı bir daha tekrarlamamaya karar verir.

Tövbekâr ve nedametli kelimeleri genellikle ahlaki değerlerle ilişkili olarak kullanılır. İnsanların hatalar yapması doğaldır, ancak önemli olan bu hataların farkına varmak, pişmanlık duymak ve daha iyiye doğru adımlar atmaktır. Bu kelimeler, insanların içinde bulundukları durumu ve davranışlarının sonuçlarını değerlendirme kabiliyetlerini vurgular.

Sonuç olarak, tövbekâr kelimesi doğru yoldan sapmış veya hatalı adımlar atmış kişinin pişmanlık duyarak daha doğru bir yola yönelme durumunu ifade ederken; nedametli kelimesi ise yapılan hatalardan derin bir pişmanlık ve üzüntü duyarak ders çıkarma durumunu ifade eder. Her ikisi de insanların içinde bulundukları durumu değerlendirmelerini ve daha iyi bir versiyonlarına dönüşmelerini sağlayan önemli kavramlardır.

(Tasarladığımız ders anlatımını HTML bold tagı ile önemli yerleri kalın olarak belirtelim.)

Özetle,

– Tövbekâr kelimesi “nedametli” kelimesinin zıt-karşıt anlamıdır.

– İnsanlar hatalar yapabilir ve yanlış yollara sapabilirler.

– Tövbekâr olmak, hataların farkına varmak ve pişmanlık duyup daha iyi bir yol izlemek anlamına gelir.

– Nedametli olmak ise, hataların ardından derin bir pişmanlık ve üzüntü duymak anlamına gelir.

– Öğrencilerin kopya çekmesi örneğiyle anlatırsak, tövbekâr öğrenci kopya çekmeyi kabul eder ve bir daha tekrarlamamak için çaba sarf ederken; nedametli öğrenci ise kopya çektikten sonra derin bir pişmanlık ve üzüntü duyarak kopya çekmeme kararı alır.

– Tövbekâr ve nedametli kelimeleri ahlaki değerlerle ilişkilendirilir ve insanların hatalarından ders çıkarıp daha iyiye yönelmelerini vurgular.

Bu ders anlatımında tövbekâr kelimesinin zıt-karşıt anlamı olan nedametli kelimesi üzerinde durduk. İnsanların hatalar yapması doğaldır ancak önemli olan bu hataların ardından doğru adımlar atmaktır. Tövbekâr ve nedametli kelimeleri, insanların içinde bulundukları durumu değerlendirmelerini sağlar ve pişmanlık duyarak daha iyi bir versiyonlarına dönüşmelerine yardımcı olur.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu