Meslek Rehberi

Sanat Tarihi Bölümü Hakkında Bilgi



Bölüm Hakkında Bilgi

Bölümde Türk Sanatı temel alınarak İslam ve Dünya Sanatının eğitimi ve öğretimi yapılır. Bölümden mezun olanların çalışma alanları son derece özgün olduğundan genellikle iş bulma imkanları sınırlıdır. Mezunlar, Kültür Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, MTA, müzeler ve turizm kuruluşlarında görev almaktadırlar.

Hangi Dersler Var?

Sanat tarihi programında İslam sanatı, batının ve çağımızın sanatı, eleştiri ve yöntembilim, teknik resim, fotoğrafçılık, Türk süsleme sanatları, minyatür sanatı gibi dersler okutulmaktadır.

Gereken Özellikler

Sanat tarihi programında okumak isteyenlerin, her şeyden önce, güzel sanatlara ve sosyal bilimlere ilgili, uyarıcılar arasındaki farkları algılayabilme ve analitik düşünme gücü yüksek kimseler olmaları gerekir.

Kazanılacak Ünvan

Sanat tarihi programını bitirenler “Sanat Tarihçisi” ünvanı ile görev yaparlar. Sanat tarihçisi resim, minyatür, mimarlık eserleri gibi sanat eserlerini değerlendirir, korur ve tanıtır, halkta sanat sevgisinin gelişmesi ve tarihi eser kaçakçılığına karşı halkın uyanık olması için konferanslar verir, yayınlar yapar. Sanat tarihçilerinin iş çevreleri genellikle müzelerdir. Ancak sanat tarihçileri geçmiş devirlerden kalma sanat eserlerinin ortaya çıkarılmasına katıldıklarından, zaman zaman arazide çalışmak zorunda kalabilirler. Müzelerde çalışan sanat tarihçileri, müzeye gelen eserleri, geliş yollarına göre sınıflandırır, kayıtlarını tutar, depolanmasını ve halka uygun yer ve zamanlarda sunulmasını sağlarlar.

Çalışma Alanları

Sanat tarihçileri, Vakıflar Genel Müdürlüğü, MTA, Kültür Bakanlığına bağlı kuruluşlar (müzeler) turizm kuruluşları gibi kurum ve kuruluşlarda görev alabilirler. Öğretmenlik sertifikası almış olanlar orta dereceli okullarda öğretmenlik yapabilirler.

Özel Koşul Var Mı?

Zorunlu Staj Var Mı?

Erasmus / Farabi / Mevlana

Var

DGS İle Geçiş Var Mı?

Var

Kaç Net Gerekir

Hangi Üniversitelerde Var

Taban Puanları Ve Başarı Sıralamaları

Sanat Tarihi Bölümü, geçmişten günümüze kadar sanat eserlerinin tarihsel ve kültürel bağlamlarını inceleyen bir disiplindir. Bu bölümde öğrenciler, farklı sanat akımlarını, sanatçıları ve eserlerini analiz ederek sanatın evrensel dilini anlamaya çalışır.

Bu bölümün önemli yerleri şunlardır:

1. Eski Mısır: Eski Mısır’ın sanatı, piramitlerden heykellere kadar birçok farklı şekilde kendini göstermiştir.

2. Antik Yunan: Antik Yunan’ın heykel sanatı, kusursuz beden anlayışını yansıtan mükemmel örneklerle doludur.

3. Rönesans İtalya: Sanat tarihinin en önemli dönemlerinden biri olan Rönesans döneminde, Floransa ve Roma gibi İtalyan şehirlerinde birçok önemli eser ortaya çıkmıştır.

4. Barok Dönem: Barok dönemi sanatında, hareketli formlar, detaylı süslemeler ve güçlü duygusal ifadeler ön plana çıkmaktadır.

5. Modern Sanat: 19. ve 20. yüzyılda ortaya çıkan modern sanat akımları, geleneksel anlayışlara meydan okuyarak farklı malzemeler ve teknikler kullanmıştır.

Bu tablolarda ise benzersiz örneklerle sanat tarihinin önemli dönemleri ve akımları hakkında bilgilendirmeler yapalım:

Dönem Örnek Sanatçılar Örnek Eserler
——————————————————-
Antik Mısır Anlamını Piramitler
——————————————————-
Antik Yunan Polykleitos Diskobolos heykeli
——————————————————-
Rönesans İtalya Leonardo da Vinci Mona Lisa
Michelangelo Sistine Şapeli
——————————————————-
Barok Dönem Gian Lorenzo Bernini Apollon ve Daphne heykeli
Caravaggio Medusa
——————————————————-
Modern Sanat Pablo Picasso Guernica
Salvador Dali Belleğin Azmi

Bu şekilde yapılan sunumlar, sanat tarihini daha anlaşılır ve ilgi çekici hale getirecektir.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu