Bilgi

2017 DGS Yerleştirme Taban Puanları Düşecek mi?



Dgs yerleştirme puanları 2017,2017 dgs taban puanları,dgs puanları düşer mi,dgs puanları düşer mi 2017,dgs taban puanları düşer mi,dgs 2017 puanlar düşer mi

 

Bir DGS’yi daha geride bıraktık. 2017 DGS’ye giren tüm adaylara ve bu süreçte onların yanında olanlara geçmiş olsun diyoruz. İntibak Yayınevi olarak yıllardır yaptığımız gibi 2017 DGS için de sınavın hemen ardından birkaç çift laf etmek isteriz.

Dün saat 12:30 itibariyle yüzbinlerce aday için en önemli sorular 2017 DGS si zor muydu? ya da bu seneki sınav bir önceki seneye göre daha zor mu kolay mı algılandı? Geçen sene birilerinin 40 net yaparak yerleştiği bölüme daha az net yaparak yerleşme şansım olabilecek mi? Gibi sıralanabilir.

Şimdi sınava giren öğretmenlerimizin ve Türkiye genelinde çalıştığımız kurumlardan gelen dönüşleri toparlayarak kafalarınızdaki sorulara bir nebze cevap olabilecek bir dökümü istifadenize sunuyoruz. Tabi ki parametrenin bol olduğu ve birçok bilinmez paremetrenin varlığıyla öngörümüzün hata payının olduğunun bilgisini de en baştan verelim.

Temel Soru 1: Sayısal test ortalaması 2016 DGS’ye göre düşer mi?

60 sorunun bulunduğu sayısal testin 2016 DGS’de ortalaması 8.2 olmuştu. 2015 yılında 8.4 ve 2014 te bu ortalama 7.5 ile DGS tarihinin en düşük seviyesini görmüştü.

2017 Sayısal Testi bize göre 2014 DGS Sayısal ayarındaydı. Zor çok zor kapsamındaki soru sayısı 60 soru içerisinde 12-13 kadardı. Bu bağlamda İntibak Denemelerini hazırlarken koyduğumuz 9-11 çıtasının bir tık üzerinde geldiğini söyleyebiliriz. Sayısal test için; Sınavda dağılmayıp sonuna kadar devam edebilen bir adayın İntibak Yayınlarının özellikle son 5 Türkiye geneli denemesinde yapmış olduğu sayısal netin 2-3 net altında kalması kuvvetle muhtemel olacaktır.

Soruların konulara göre dağılımına bakıldığında geçmiş yıllardan çok farklı bir kazanımın sorgulandığını gözlemlemedik.

Genel olarak sayısal testte ama özellikle cebir kısmında ÖSYM 2014 DGS den beri yaptığı gibi bu sene de hazırladığı sorularla, formül bilgisi ve bunun dar anlamda uygulanmasına dayalı kalıp sorulardan çok, sayılarla uğraşmayı seven ve matematiğe bir bulmacaymış gibi bakabilen adayların daha rahat yanıtlayabileceği sorulardan örmüş sayısal testi. Bu anlamda saymanın temel ilkelerine hakimiyet önem kazanmakta.

Kuruluş yapıları farklı sorularla karşılaşan adayların genelde zaman yönetimi konusunda planladıkları stratejileri uygulayamadıklarını gözlemledik. Özcesi sayısalda adaylar çok fazla zaman kaybetmiş gözüküyorlar.

Problem soruları geçen senelere göre biraz daha zor gelmesine rağmen, sayısal mantık soruları beklenmedik oranda kolay gelmiş olup , problemlerdeki zorluğu dengelemiş gözüküyor.

Geometride beklendiği gibi 7 soru sorulmuş olup analitik dışındaki sorular standart düzeydeydi.

Mayıs ayında yapılan 2017 ilkbahar ALES’i nin incelediğimizde ( ki görece özensiz ve kolay bir ALES hazırlamıştı ÖSYM) aceba demiştik son 5 Türkiye Genelini daha mı kolay hazırlasak ? Ancak bildiğimiz gibi yapmaya karar verdik sonra ve şu an da bunun huzurunu yaşıyoruz.

Bu yıl başvuru kılavuzunda görülen bir değişikliğin de sayısal ortalamalara bir etkisi olacağını not edelim. Neydi bu? Sınava ea dan hazırlanan yaklaşık 20 bin çocuk gelişimi mezunu tercih edebilecekleri temel program olan Okul Öncesi Öğretmenliği sözel puan türüne geçtiği için kaçınılmaz olarak daha az sayısal yapacaktır.

Tüm bu değerlendirmenin sonunda İntibak Yayınları Rehberlik birimi olarak 2017 DGS sayısal ortalamasının 7-7,5 arasında oluşmasının kuvvetle muhtemel olduğunu düşünüyoruz. Bu sonuç gerçekleştiğinde ne olacaktır?

2016 da aynı öbp ile aynı matematik netini yapmış bir adaya göre 2017 de sonuç alan aday daha yüksek bir puan alacaktır.

Temel Soru 2: Sözel test ortalaması 2016 DGS’ye göre düşer mi?

2016 DGS’de sözel test ortalaması 23.8 olarak gerçekleşmişti. Açıkçası 2017 DGS Türkçe testi incelendiğinde 2016 DGS sözelinden daha kolay bir test ile karşılaştığımızı düşünüyoruz. Oldukça standart bir sözcük ve cümle yorumu soru yığınıyla karşılaştık. Çok güçlü çeldiriciler yok gibiydi. Bu bağlamda İntibak Türkiye geneli Denemelerinde yapılan netlerin yaklaşık olarak sınavda yapılabileceğini öngörüyoruz.

Sözel Mantıkta ÖSYM 2017 ALES ve 2017 KPSS deki gibi yine sıralamaya dayalı bir soru formunu tercih etti.

Sayısalcıların ( ki sayıları yaklaşık 110 bin) matematiğin zorluğundan dolayı Sözel teste bakmadıklarını ancak yine sayısı 20 bine yakın tahmin ettiğimiz çocuk gelişimcilerin daha da konsantre bir şekilde sözel teste yoğunlaştıklarını düşünüyoruz.

Bu çerçevede 2017 DGS Sözel testi ortalamasının 23-25 aralığında oluşması muhtemel olacaktır.

Sayısal ve Sözel Testlerin ortalamaları öngördüğümüz şekilde gerçekleşirse. Özellikle Eşit ağırlıkta bir matematik sorusunun bir Türkçe sorusu karşısındaki değeri 2016’dakinden (ki 1 mat 1.20 Türkçe sorusunun değerine eşitti) daha fazla olacaktır.

Tüm Adaylara şu notu düşelim. 2017 DGS sonuçları için artık yapabileceğiniz bir şeyin kalmadığını bu anlamda sonuçlara kadar her türlü kurgudan kendinizi kurtarmanızı öneriyoruz. 2017 DGS sonuçları açıklandığında ve tercih için her yıl olduğu gibi yine yanınızda olacağız. Sağlıcakla kalınız. 24. 7.2017

Caner Bahçeci

Sizlerde aşağıdaki yorum bölümünden düşüncelerinizi bizlerle paylaşıp düşüp düşmeyeceği hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz…

dgs puanları düşer mi, dgs taban puanları düşer mi

DGS (Dikey Geçiş Sınavı) Yerleştirme Taban Puanları, birçok faktöre bağlı olarak her yıl değişiklik gösterebilir. Bunun nedeni, sınav sonuçlarının ve üniversitelere olan talebin her yıl farklılık göstermesidir. Bazı yıllarda taban puanlar düşerken, bazı yıllarda ise yükselme eğilimi gösterebilir.

DGS Yerleştirme Taban Puanları, adayların sınav sonuçlarına ve tercih ettikleri bölümlerin kontenjanlarına göre belirlenir. Her bölüm için ayrı bir taban puanı bulunur ve adaylar bu puanın üzerinde bir yerleştirme puanına sahip olmalıdır.

Örneğin, İktisat bölümünün taban puanı 2017 yılında 70.000 olabilir. Bu durumda, İktisat bölümünü tercih eden adaylar, 70.000 ve üzerinde bir puan alarak yerleştirme şansına sahip olabilirler.

Bu taban puanlarına etki eden faktörler arasında sınavın zorluk derecesi, aday sayısı, tercih edilen bölümün popülerliği, tercih edilen üniversitenin kontenjanları gibi faktörler bulunur.

Taban puanların düşüp düşmemesi tahmin edilemez bir durumdur. Ancak, genel olarak üniversite kontenjanlarının artması veya aday sayısının azalması gibi durumlar taban puanlarının düşmesine sebep olabilir. Ayrıca, sınavın daha kolay veya daha zor olması da taban puanlarını etkileyebilir.

Tabloları benzersiz örneklerle değiştirerek tekrar yazalım:

| Bölüm | Taban Puanı |
|————–|————-|
| İktisat | 70.000 |
| Psikoloji | 75.000 |
| İngiliz Dili | 80.000 |

Başlıkları kalın yapalım:

**2017 DGS Yerleştirme Taban Puanları Düşecek mi?**

DGS Yerleştirme Taban Puanları, her yıl değişebilen bir durumdur. Sınavın zorluğu, aday sayısı ve tercih edilen bölümün popülerliği gibi faktörler taban puanlarını etkiler.

DGS Yerleştirme Taban Puanları, tercih edilen bölümün taban puanıyla karşılaştırılır. Başarılı olabilmek için bu puanın üzerinde bir puan almak gereklidir.

Taban puanların düşüp düşmemesi tahmin edilemez. Ancak, üniversite kontenjanlarının artması veya aday sayısının azalması gibi durumlar taban puanlarının düşmesine yol açabilir. Sınavın kolaylaşması veya zorlaşması da taban puanlarını etkileyebilir.

Örnek tablolar:

| Bölüm | Taban Puanı |
|————–|————-|
| İktisat | 70.000 |
| Psikoloji | 75.000 |
| İngiliz Dili | 80.000 |

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu