AYTAYT Nedir?

AYT Nedir?

AYT ‘nin açılımı “Alan Yeterlilik Testleri” ‘dir. AYT sınavına girecek öğrencilere, Sosyal Bilimler 1, Sosyal Bilimler 2, Matematik, Fen Bilimleri ve Türk Dili ve Edebiyatı testlerinden oluşan soru kitapçıkları dağıtılmaktadır. AYT sınavına girecek öğrenciler, hangi puan türünü hesaplatmak istiyorlarsa o kitapçıktaki soruları çözmektedirler. Ama istedikleri takdirde sınav boyunca bütün kitapçıklarda ki soruları da çözebilirler.

Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Yabancı Dil Puan türleri ile öğrenci alan üniversiteye yerleşmek isteyen öğrencilerin, TYT dışında 2020 Alan Yeterlilik Testleri ve Yabancı Dil Testleri sorularını çözmeli ve gitmek istedikleri üniversiteler için lazım olan testleri de çözmek mecburiyetindelerdir.

Alan Yeterlilik Testlerinde;

*40 soru Türkçe

*40 soru Matematik

*40 soru Sosyal Bilimler

*40 soru Fen Bilimleri

Olmak kaydıyla toplam 160 soru bulunmaktadır. Alan Yeterlilik Testleri sınavının süresi 3 saattir ve öğrenciler bu süre zarfında 160 soruyu da cevaplamak zorundadırlar. TYT ‘nin yüzde 40 ‘ı ve AYT ‘nin yüzde 60 ‘ı YKS puanını oluşturmaktadır. TYT sınavından 150 puan üzerinde alan öğrenci adayları 4 senelik bir yükseköğrenim kurumunu kazanacaktır. Fakat Alan Yeterlilik Testlerinde 180 olan baraj puanı da geçilmelidir. TYT ‘den 150 puan üzerinde alan ve AYT ‘den 180 puan üzeri alan öğrenci adayları 4 senelik bir üniversiteye gitme şansı bulacaktır.

Sınav isimleri değişiyor olsa da mantık her zaman aynı olacaktır. Lise 4 veya lise mezunu olan kişilerin YKS sınavında başarılı olmaları için disiplinli bir şekilde çalışmaları gerekmektedir. Öğrenciler konu çalışsalar da soru çözmeyi ihmal etmemelidirler. Çünkü soru çözmek sınavda pratiklik kazandırır ve süreyi iyi kullanmalarını sağlar.

Önceki isimleri YGS ve LYS olan TYT ve AYT üniversiteye geçiş sınavıdır. Üniversiteye gitme hayali olan kişiler bu sınavlara girmek zorundadırlar. Öğrenciler eksik oldukları konuları tamamlamalıdırlar ve konuları bolca soru çözerek pekiştirmelidirler. Soru çözmek hem konuyu daha iyi anlamayı, nerede eksiğin olduğunu görmeyi sağlar hem de sınav anında süreyi çok iyi yönetmenizi sağlar.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu